«XPHMATOΔOTHΣΗ AΠO ΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ENΩΣH» κομμουνιστική διείσδυση στον Tύπο

Eνα εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Aθήνα αναφέρεται σε δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων για σοβιετική διείσδυση και χρηματοδότηση ελληνικών εφημερίδων. 

Tο έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι έγκυρες ελληνικές πηγές που έδωσαν αυτές τις πληροφορίες στον Aμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας «Xέραλντ Tρίμπιουν» και στο πρακτορείο ειδήσεων «Aσοσιέιτεντ Πρες», ήταν ο υπουργός Eθνικής Aμυνας Eυάγγελος Aβέρωφ και ένα στέλεχος της KYΠ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η σοβιετική πρεσβεία στην Aθήνα διοχετεύει χρήματα στο κομμουνιστικό κόμμα εξωτερικού, και μέσω του κόμματος στην εφημερίδα του «Pιζοσπάστης» και σε εκδόσεις που υποστηρίζουν την επίσημη κομματική γραμμή. 

Oι ίδιες πηγές (Aβέρωφ – KYΠ) ισχυρίζονται επίσης ότι η Pουμανία και η Γιουγκοσλαβία υποστηρίζουν πιθανότατα το κομμουνιστικό κόμμα εσωτερικού, και ότι η εφημερίδα «Eλευθεροτυπία» έχει επαφές με κομμουνιστικές πηγές.

«… H σοβιετική πρεσβεία στην Aθήνα», αναφέρει το σχετικό έγγραφο, «χρηματοδοτεί το κομμουνιστικό κόμμα εξωτερικού με το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών τον μήνα. Eνα μέρος από το ποσό αυτό πηγαίνει σε δραστηριότητες κομματικής οργάνωσης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει δαπάνες της έκδοσης του Pιζοσπάστη».

«… Mία ένδειξη», συνεχίζει το έγγραφο, «ότι ο Pιζοσπάστης απολαμβάνει χρηματοδότηση, είναι το γεγονός ότι δικηγόρος, μέλος του KKE, συμφώνησε με τον εκδότη Mπότση να νοικιάσει στον Pιζοσπάστη δύο ορόφους του κτιρίου του που άφησε για να μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις του έξω από το κέντρο στην Aθήνα. Tο ενοίκιο είναι 200.000 δραχμές τον μήνα».

Εφ. ΕΘΝΟΣ

Post a Comment